Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Η Δήμητρα Ιωάννου απαντά στο ερωτηματολόγιο της ομάδας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Π.Σ. Εξαμιλίων!


     Η ομάδα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Π.Σ. Εξαμιλίων θέτει ερωτήσεις στην αγαπημένη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου με αφορμή την παρουσίαση του νέου της πονήματος, της Νοσοκόμας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων.

     Ας ξεκινήσουμε με τις ευχές μας η ΝΟΣΟΚΟΜΑ να είναι καλοτάξιδη και να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες!

1. Θα ήθελα να μας συστήσετε με το δικό σας μοναδικό τρόπο τη Νοσοκόμα! 
 (ερώτηση Δήμητρας Κωλέτη)

Τη δεκαετία του ’60 μια Νοσοκόμα καταφθάνει στην Άνδρο για να κουράρει την άρρωστη αρχόντισσα Ισαβέλλα Δελαγραμμάτικα. Δείχνει να παθιάζεται με την εξαφάνιση της κόρης της Φλωρέζας, ένα μυστήριο που έχει παραμείνει άλυτο τριάντα ολόκληρα χρόνια και έχει αφήσει το οδυνηρό του αποτύπωμα σε όλο το νησί και ιδιαίτερα σε τρεις σημαντικές οικογένειες που συνδέονται μεταξύ τους με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας : Οι γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, οι εφοπλιστές Γαλανοί και οι αξιοπρεπείς Βαλμάδες. Η Νοσοκόμα με τις έρευνές της ξυπνά το παρελθόν και έρχεται αντιμέτωπη με τους γόνους των προαναφερόμενων οικογενειών, ενώ πιστεύει ότι κάποιος από όλους αυτούς κρατά το κλειδί της εξαφάνισης. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, διαποτισμένο με μυστήριο και νότες crime και αστυνομικού. Ένα βιβλίο στο οποίο δεν υπάρχουν δευτεραγωνιστές και ο κάθε ένας παίζει το δικό του νευραλγικό ρόλο στην ιστορία. Ένα βιβλίο το οποίο ο αναγνώστης καλείται να ανοίξει με δική του ευθύνη, γιατί στον κόσμο της Νοσοκόμας τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται!

2. Συχνά στα έργα σας, η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου είναι λυτρωτική για τον αναγνώστη. Για εσάς πώς λειτουργεί; 
 (ερώτηση Κατερίνα Τσουκατου)

Η Νοσοκόμα είναι ένα βιβλίο που δίνει έμφαση στην απτή πραγματικότητα, οπότε και η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου είναι μηδαμινή. Μιλώντας γενικότερα όμως, θα έλεγα πως η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου στα έργα μου είναι εξίσου λυτρωτική και για μένα, καθώς θεωρώ ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δε γίνεται αντιληπτός από τις αισθήσεις μας.

3. Στα βιβλία σας πρωταγωνίστρια είναι πάντα η γυναίκα… αυτό γίνεται γιατί μπορείτε να γνωρίζετε καλύτερα τον ψυχισμό μιας γυναίκας; Θεωρείτε ότι οι γυναίκες είναι πιο περίπλοκες άρα και πιο ενδιαφέρουσες μυθιστορηματικά; 
 (ερώτηση Αφροδίτη Δριτσουλα)

Σίγουρα υπάρχουν βιβλία μου όπου οι άντρες κρατούν έναν πολύ δυνατό κεντρικό ρόλο, όπως η Νυχτερινή Αφροδίτη και οι Γιοι της Γαλανής Κυράς. Παρόλα αυτά σε άλλα βιβλία μου, όπως και στη Νοσοκόμα, μια γυναίκα καλείται να παίξει εκείνο το ρόλο, γύρω από τον οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι της υπόθεσης και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων ηρώων. Η γυναικεία ψυχοσύνθεση είναι οπωσδήποτε διαφορετική από την ανδρική αλλά δε θα αποκαλούσα το ένα φύλο πιο ενδιαφέρον μυθιστορηματικά από το άλλο. Δεν πιστεύω στη σύγκριση αλλά στη συνεργασία, το σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τη σύμπνοια μεταξύ των δυο φύλων, που μαζί μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα. Οπωσδήποτε, είμαι πιο εξοικειωμένη βιωματικά με τον ψυχισμό της γυναίκας, καθώς βιώνω τα θέλω της, τις ελπίδες της, τις αγωνίες της, τις ανασφάλειες της, τις λύπες και τις χαρές της. Έτσι πάντα στα βιβλία μου υπάρχει κάποια γυναίκα που νικάει τις δυσκολίες και τα προβλήματα, πολεμάει, δεν το βάζει κάτω, πέφτει, ξανασηκώνεται και τελικά βγαίνει νικήτρια. Η ψυχή της γυναίκας είναι ένας ολόκληρος κόσμος, η σύγχρονη γυναίκα είναι δυνατή, είναι μαχήτρια και αυτά τα χαρακτηριστικά αποτυπώνονται και στα βιβλία μου.

4. Υπάρχουν τόσες ασχημες ειδήσεις τελευταία,θα γινόταν κάποια θέμα για το επόμενο βιβλίο σας; 
 (ερώτηση Σωτηρία Δριτσουλα)

Κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιον τρόπο θα τον επισκεφτεί η έμπνευση. Είμαι ανοιχτή στα ερεθίσματα και ποτέ δε λέω ποτέ.

5. Ποια στοιχεία της Νοσοκόμας είναι κοινά μ’ αυτά της Δήμητρας Ιωάννου; 
 (ερώτηση Δήμητρας Κωλέτη)

Η Νοσοκόμα διαθέτει τσαγανό και αυτό είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα. Παρότι έχει τους φόβους και τις ανησυχίες της, δε σταματά αλλά συνεχίζει τις προσπάθειές της να φωτίσει τα γεγονότα και να φτάσει στην αλήθεια. Και για μένα αυτοί είναι οι πραγματικά γενναίοι άνθρωποι. Εκείνοι που παρότι φοβούνται, εντούτοις δρουν, δεν οπισθοχωρούν και κάνουν ένα βήμα παρακάτω.

6. Στα βιβλία σας κύριο λόγω εχουν οι τοποθεσίες πχ Αλεξάνδρεια, Σύρο,Ανδρός,κτλ. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν επισκέπτεστε ένα μέρος οπότε και σας έρχεται ή έμπνευση για την υπόθεση του βιβλίου ή το; Έχετε μια ιστορια και έπειτα την τοποθετείτε στο ανάλογο τόπο; 
 (ερώτηση Αφροδίτη Δριτσουλα)

Συνήθως τοποθετώ την πλοκή των βιβλίων μου σε τόπους που έχω επισκεφθεί και έχω νιώσει την ενέργειά τους. Τα μέρη αυτά είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν δυνατούς πρωταγωνιστές των βιβλίων μου. Τα νιώθω να μου ‘μιλούν’ και συνδέομαι έντονα μαζί τους και με τους ανθρώπους τους. Δε συμβαίνει πάντα αλλά όταν γίνεται είναι συναρπαστικό και μαζί συγκινητικό.

7. Ποιο βιβλίο σας θα θέλατε να είχε γίνει σειρά στην τηλεόραση; 
 (ερώτηση Σωτηρία Δριτσουλα)

Θα ήταν χαρά μου οποιοδήποτε από τα βιβλία μου να μπει σε περισσότερα σπίτια και να αγγίξει περισσότερες καρδιές μέσω της μικρής οθόνης.

8. Η γραφή σας κυκλώνει τους χαρακτήρες των βιβλίων σας (καλούς και κακούς) με ευγένεια και δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι υπάρχει «κοινωνικός χαρακτήρας» που δεν θα τον προσεγγίζατε με αυτό τον τρόπο;
 (ερώτηση Κατερίνα Τσουκατου)

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Παρόλα αυτά υπάρχουν ήρωες στους οποίους δεν έχω φερθεί ευγενικά. Πρόκειται για χαρακτήρες με ιδιαίτερα σκοτεινές γωνίες που γρατσουνούν και πληγώνουν όχι μόνο τη δική μου ψυχή αλλά και την ψυχή των ανθρώπων που αγγίζουν στο πέρασμά τους, έστω μέσα από τις σελίδες κάποιων μυθιστορημάτων. Ο Κωνσταντής στην Κασσάνδρα, ο Δαμιανός στους Γιους της Γαλανής Κυράς, η Ραλλού στην Αλεξάνδρεια είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Παρόλα αυτά τους έχω δώσει το δικαίωμα να αναπτύξουν όλες τις πτυχές του χαρακτήρα τους, γιατί αυτό συμβαίνει και στην απτή πραγματικότητα αλλά τελικά να λάβουν αυτό που τους αξίζει.

     Ας κλείσουμε με μια ευχή σας!

     Η ευχή μου είναι να σας ξαναδώ σύντομα! Είστε μια εξαιρετική ομάδα, γεμάτη αγάπη για το βιβλίο και τον πολιτισμό! Η παρουσίαση της Νοσοκόμας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Εξαμιλίων ήταν υπέροχη και μου έδωσε μεγάλη χαρά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δανειστική Βιβλιοθήκη Εξαμιλίων και στις Εκδόσεις Ψυχογιός για την οργάνωση της εκδήλωσης.

     Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που διαθέσατε ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη! 
           
Εις το επανιδείν!

📌 Στιγμιότυπα από την παρουσίαση της ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΠΣ Εξαμιλίων ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου